Mapa a navigace pro vodáky – žádný vodák, který se vydává na putování po našich vodních tocích, se neobejde bez mapy a kilometráže. Obojí je důležité pro plánování trasy, časový harmonogram a upozornění na nebezpečná místa na řece, jako jsou např. parabolické a válcové jezy. Zip sáček je ideální volbou, jak uchránit mapu před působením vody, a zároveň ji operativně obracet podle potřeby. Stačí jen zavírací mechanismus rozevřít a znovu sevřít.
Cykloturistika – některé přední cykloturistické brašny mívají plastový zásobník s průhlednou fólií, kam je možné umístit mapu nebo mobil. Většinou však za deště dostatečně nechrání a zapínají se na suchý zip, kudy může voda a vlhkost pronikat dovnitř. Stačí sáček s uzavíracím zipem přilepit oboustrannou lepicí páskou na přední brašnu a máte klid. Do uzavřeného sáčku se žádná voda nedostane.
Mobilní telefon na pláži – jistě si umíte představit, co dokáže směs jemného písku s vodou na mokré pokožce. Drží se na ní jako přilepená lepidlem, písek postupně z kůže odpadává a v takové chvíli vám někdo zavolá na mobil. Škoda drahého přístroje, abychom mu poškrábali displej pískem, nebo aby se písek dostal do různých záhybů jeho krytu a tam pak abrazivně působil. Opět pomůže docela obyčejný zip sáček s posuvným jezdcem, skrze jehož vrstvu na displej uvidíte, a můžete jej ovládat i mokrýma rukama obalenýma v písku na pláži.
Uchovávání svačiny – sáčky s uzavíracím mechanismem https://www.2pack.cz/sacky-pytle/zip-sacky-2pack/zip-sacky-s-posuvnym-jezdcem-2pack se staly natolik populární, že se dnes využívají častěji, než obyčejné mikrotenové pytlíky. To platí i o uchovávání svačiny. Ta je v uzavřeném obalu lépe chráněna před vlhkostí, hmyzem, působením cizorodých pachů, a také před bakteriemi. http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76694.aspx Ideální je svačinu uzavřít tak, aby uvnitř zůstalo co nejméně vzduchu, a máte záruku, že jídlo nezačne tak rychle podléhat zkáze. Nedoporučuje se však odčerpat vzduch úplně, aby vzniklo dokonalé vakuum, ve vakuu se totiž dobře množí patogenní anaerobní bakterie.